Vi konstruerar kraftförsörjning, el- och telelösningar till Hemgårdens charkuteri
Hemgårdens charkuteri i Norra Råda i Värmland har anor sedan 1894 när Rådas alldeles egna slakteri öppnades. Därefter har det hänt mycket och nu utökar de och bygger ut sin verksamhet med 1500 kvadratmeter. Vi på Elektrotekniska Byrån har projekterat ny kraftförsörjning med mellanspänning, belysning samt brand- och utrymningslarm till både den nya och gamla delen av lokalen.
– Hemgården satsar på att öka sin produktion. Varumärket har blivit mer etablerat och de vill stå rustade för framtiden. Därför behöver de både större lokaler och högre kapacitet, berättar Kent Schützer, projektledare, Elektrotekniska Byrån.
Slopar oljedriven ångpanna och installerar nätstation med transformatorer
Elektrotekniska Byrån har konstruerat el, belysning, brand- och utrymningslarm och data för om- och tillbyggnad av charkfabriken.
– Tidigare använde de lågspänning. För att klara av den utbyggda produktionen och samtidigt ha rätt temperatur så att varorna håller, behöver de mellanspänning, som ger högre kapacitet. På grund av den ökade effekten behövde de även installera en nätstation med transformatorer som omvandlar 10 kv till 400 volt, förklarar Kent.
Genom den här satsningen kan Hemgården också ta bort sin ångpanna, som drivs av oljeeldning, vilket ger en mer hållbar verksamhet.
Utmaning att hitta lösningar som passar både gamla och nya lokaler
Utmaningen består i att anpassa konstruktionen så att lösningarna passar både de nya och gamla delarna av lokalen och maskinutrustningen.
– Allt ska dessutom göras under pågående produktion. Det är inte bara att bryta strömmen för installatörerna och hoppas på att livsmedelsvarorna klarar sig, så det är noga med planeringen och logistiken. Det är skillnad att bygga om ett lager där det inte är lika kritiskt med strömförsörjningen under själva bygget, menar Kent.
Kuriosa om Hemgården
Hemgårdens slakteri startades 1894 av August Larsson. Han flyttade till Norra Råda året innan och började gå från dörr till dörr bland arbetarbostäderna och sälja charkuterivaror. Då det snabbt blev en succé vågade han satsa och öppna sitt eget slakteri. När August dog tog hans två söner över verksamheten och flyttade den till slakteriet i Hagfors. 1964, samma år som Elektrotekniska Byrån startades, tog den tredje generationen Larsson, Holger och Inge över slakteriföreningens gamla lokaler, inte långt från det ursprungliga slakteriet där deras farfar startat företaget 73 år tidigare. Verksamheten ligger än idag i samma fastighet, men lokalen har byggts ut i flera etapper sedan dess.
Fakta om projektet
Yta: Nybyggnation på cirka 1500 kvm plus ombyggnation av befintliga lokaler.
Projektform: Partneringprojekt där vi jobbar mot en budget och projekterar under resans gång.
Byggherre: Hemgården
Beställare: Eltjänst i Hagfors.