Fredrik Lidén

Fredrik har projekterat bostäder, garage och räddningshiss till Kanikenäset i Karlstad

Fredrik har projekterat bostäder, garage och räddningshiss till Kanikenäset i Karlstad

Bostadsområdet Kanikenäset i Karlstad består av drygt 300 lägenheter. Elektrotekniska Byrån har projekterat el- och tele för alla bostäder, för ett garage med hundra parkeringsplatser och för räddningshissar.

Området på Kanikenäset inkluderar 10 huskroppar med bostadsrätter och hyresrätter. De flesta lägenheterna har två rum och kök, men det finns även både större och mindre lägenheter. Ett av husen har 12 våningar och klassas därför som höghus.

– Vi har projekterat bostäderna inklusive el, belysning, brandlarm och system för porttelefon med mera, säger Fredrik Lidén, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

Konstruktion enligt svensk standard

Konstruktionsarbetet följer svensk standard, med vissa undantag, exempelvis höjd på eluttagen. Enligt svensk standard ska eluttagen sitta 300 millimeter över golvet för att inte krocka med rör till radiatorer. Här finns inga synliga rör eftersom de går i golvet, så då kan uttagen sitta lägre, 200 mm över golvet, vilket är mer estetiskt tilltalande.

– Enligt standarden ska uttagen sitta med ett visst avstånd ifrån varandra, också ska det finnas ett eluttag i kombination med strömbrytaren högre upp på väggen, men många vill inte ha det för att de tycker att det är ”fult”, säger Fredrik.

Brandlarm och laddning för elbilar

I ett garage behövs belysning och laddning för elbilar. Om garaget är över 2 500 kvm stort är det också krav på brandlarm. I uppdraget ingår projektering av brandlarm i både garaget och ett trapphus i höghuset.

– Det är väsentligt hur många platser för elbilsladdning som ska finnas i garaget. Här finns bara ett fåtal, men vi har förberett för fler. Vi har även tagit höjd för mer effekt om det behövs, förklarar Fredrik

Det finns även motorvärmare på några av de utvändiga parkeringsplatserna.

Räddningshiss med dubbla elmatningar

Höghuset, Hus E, som har 12 våningar består av lägenheter. Enligt Boverkets byggregler (BBR) ska byggnader med fler än tio våningsplan ha räddningshiss för att räddningstjänsten ska kunna utrymma byggnaden i nödsituationer. En sådan hiss måste enligt normerna ha en el-matning i reserv som automatiskt kopplas in om den ordinarie matningen fallerar.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar