Utrymning

Tryggare skola och arbetsmiljö med högtalarsystem för kriskommunikation

Tryggare skola och arbetsmiljö med högtalarsystem för kriskommunikation

Med hjälp av ett nytt högtalarsystem kan skolorna i Lerums kommun snabbt få ut information i en krissituation. På så vis blir miljön tryggare för både elever och lärare. Vi på Elektrotekniska Byrån har gjort ett förfrågningsunderlag för att kommunen ska kunna upphandla en leverantör som installerar systemet.

– De kommer att upphandla en totalentreprenör för att installera systemet på totalt åtta skolor. Vi har tagit fram en kalkyl och gjort en rambeskrivning som tydliggör vad som krävs. I detta har vi utgått från normen för ”Talat Utrymningslarm” (TUL), men gjort avsteg från den för att kunna hitta en kvalitetsnivå på systemen, förklarar Ulf Ekholm, kontorsansvarig på Elektrotekniska Byrån i Göteborg.

Både färdiginspelade och situationsanpassade meddelanden

Dels kan de använda sig av färdiginspelade meddelanden om inrymning eller utrymning, dels har de möjlighet att gå ut med ett specifikt meddelande via mikrofon.

– Det finns även möjlighet att använda systemen till att skicka ut rastsignaler eller allmänna meddelanden, berättar Ulf.

Ansvariga på skolorna har talat om vilka områden de vill att högtalarna ska täcka, både inomhus och utomhus, exempelvis klassrum, gympasalar, korridorer och matsalar.

– Utmaningen var att hitta en lösning som passar in på varje skola. Vi har inventerat på plats och kommit fram till att de kan använda en hel del befintligt ledningsnät. Sedan får entreprenören som vinner upphandlingen göra en lite mer detaljerad projektering av hur många högtalare de tycker behövs, säger Ulf.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar