Revit hjälper oss att konstruera smartare

Revit hjälper oss att konstruera smartare

Ritprogrammet Revit underlättar och effektiviserar samarbetet mellan olika projektörer. Tack vare att det är standardiserat kan konstruktörer, oavsett om de jobbar med el, tele eller exempelvis VVS, arbeta i samma filer i realtid och få information automatiskt om ändringar som påverkar konstruktionen.

– Revit är ett program som används för att ta fram konstruktionsritningar i byggprojekt och ett av de verktyg som vi använder för att projektera lösningar inom el, tele, kraft och belysningar.
Det är enkelt att jobba i Revit eftersom man kan skapa en centralfil på en server som alla kommer åt. Varje projektör sparar ner en kopia av filen till sin egen dator. Med ett enkelt knapptryck laddar man upp sina ändringar till den centrala filen och Revit håller reda på vem som ändrar vad, förklarar Klas Persson, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

Uppdateringar slår igenom på alla ritningar

Eftersom konstruktörerna kan kopiera objekten mellan olika expertområden kan de säkerställa att uppdateringar slår igenom överallt.

– Om vi till exempel ritar på ett hus där olika installationer placeras på en viss höjd i relation till våningsplanet följer alla installationer automatiskt med om arkitekten flyttar upp våningsplanet några centimeter. Och om jag vill visa vs-konsultens apparatskåp på en ritning för kraft- och dataförsörjning kopierar jag in detta och får då ett meddelande om vs-konsulten väljer att flytta skåpet, berättar Klas.

Får en känsla för hur helheten ser ut

Flera personer kan även rita samtidigt i Revit och samarbetet sker därför i realtid. Dessutom i en miljö där alla delar syns samtidigt; byggnadskonstruktion, VVS, el/tele och inredning. Det gör det enklare att placera ut installationer, exempelvis eluttag, nätverksuttag och armaturer.

– Det går även till exempel att ta fram en vy på en vägg och placera komponenter för att få en känsla för hur inredningen ser ut. Detta är särskilt bra när det gäller kök och ytterväggar med många fönster.
Det är en stor fördel att kunna se resultatet i 3D eftersom jag redan i ritstadiet kan försäkra mig om att armaturerna hamnar på rätt plats. Därför är Revit väldigt smidigt i mitt jobb som ljusdesigner, säger Erica Eriksson, ljusdesigner, Elektrotekniska Byrån.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar