Vi på Elektrotekniska Byrån har konstruerat el- och telelösningarna till både den gamla och nya delen av Värmlands museum. Här är säkerhet och klimat extra viktigt för att den vackra konsten ska hålla och ingen ska bryta sig in och stjäla den.
– Den del av den gamla byggnaden som vi är med och bygger om består av bibliotek och möteslokaler. Där är säkerhetskraven de samma som i vilken offentlig byggnad som helst. Men i det nya Nyrénhuset finns flera utställningar som ställer högre krav på både säkerhet och upplevelse, berättar Klas Persson, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.
För att kunna erbjuda större utställningar behövs extra säkerhet vad gäller inbrottslarm och inbrottsskydd. Fönster och dörrar är förstärkta för att de inte ska kunna gå att bryta upp eller slå sönder.
– Det finns även vibrationskännare inbyggda i väggar och tak, som utlöser inbrottslarmet om något är galet, säger Klas.
För att kunna erbjuda större och välkända utställningar behövs inte bara extra säkerhet för att skydda konsten mot tjuvar. Det är också viktigt att lokalen har rätt klimat.
– Det ska vara en viss luftfuktighet och temperatur för att konsten ska hålla. För att bibehålla rätt förutsättningar sitter ett jättestort kylbatteri på taket, förklarar Klas.
I en allmän lokal ska det finnas nödbelysning överallt och på Värmlands museum är det ljust även om strömmen går.
– I en av utställningshallarna finns det inte ett enda fönster. Därför är det viktigt att det lyser oavsett vad som händer, så att besökarna hittar ut, säger Klas.
Om inte nödutrymningsdörrarna är upplåsta går det inte att tända belysningen och släppa in besökare. På det viset säkerställer museet att om det finns människor i lokalen så kan de alltid ta sig ut via nödutgångarna vid behov.
På Värmlands museum använder de många olika typer av armaturer för att skapa olika typer av upplevelser.
– Detta innebär att det blir väldigt många olika belysningslösningar och zoner med olika tänk gällande startströmmar, belysningsnivåer och säkerhetsfunktioner. Därför är det ett ganska omfattande konstruktionsarbete, avslutar Klas.
Uppdrag: Konstruktion av belysning, nödbelysning, brand- och utrymningslarm samt inbrottslarm.
Yta: Om- och tillbyggnad: 6 000 kvadratmeter
Projektstart: 2017
Invigning: maj 2019
Byggherre: Region Värmland tillsammans med hyresgästen Värmlands museum
Projektform: Partnering
Entreprenör: Byggentreprenör: Peab och el: Assemblin
.
Sidkarta
Karlstad
Göteborg
Stockholm
Kontakta oss