Sörbyängen i Örebro – projektering av el och tele till hyresrätter och studentlägenheter

Sörbyängen i Örebro är ett snabbväxande bostadsområde som utvecklats mycket på senare år. Där finns tusentals hyresrätter och studentbostäder. Elektrotekniska Byrån har projekterat el- och telesystemen till bland annat Kvarteren Segelflygaren, Purjolöken, Kungsmyntan och Kumminen.

Elektrotekniska Byrån har projekterat el- och telesystem till flera bostadshus i Sörbyängen i Örebro. Fokus för lägenheterna i kvarteren Segelflygaren, Purjolöken, Kungsmyntan och Kumminen var kostnadseffektiva entreprenader med funktionella lösningar.

– Vi projekterade underlag till dem som tillverkar väggarna. De gjuter sedan in elen i betongväggar och bjälklag för att de ska vara helt klara att monteras när de levereras. På så vis blir byggprocessen effektiv, berättar Fredrik Lidén, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

Svensk standard anger riktlinjer för vägg- och nätverksuttag

Det är Svensk standard som är utgångspunkten i projekteringen. Den anger exempelvis hur många vägguttag det ska vara i varje rum.

– Det är storlek på rummet och önskad funktion som avgör standarden. I köket ska vägguttagen till exempel sitta ovanför diskbänken. Det ska även vara en meter mellan varje uttag, medan sovrum ska ha uttag var fjärde meter, förklarar Fredrik.

Telesystem med porttelefon och nätverk

I projekteringen av telesystem ingick porttelefon och nätverk. Varje rum i lägenheterna har ett nätverksuttag, enligt standarden för telesystem.

– Till de här lägenheterna finns det en så kallad kombicentral, vilket innebär att ett och samma nät används för el och multimedia. Sedan finns det en router i varje lägenhet och från den går det uttag till varje rum, säger Fredrik.

Att det finns uttag i varje rum ger exempelvis möjlighet att ha en tv i valfritt rum.

Fakta om projektet
Byggtid: 2013-2016
Entreprenadform: Totalentreprenad
Totalentreprenör: Byggbolaget
Omfattning:  500 lägenheter