I december 2019 invigdes Säffle simhall – ett toppmodernt badhus med bland annat 50-metersbassäng och relaxavdelning. Vi på Elektrotekniska Byrån har gjort entreprenadbesiktning, besiktning av brandskyddsanordning och utrymningslarm samt driftsatt belysningen.
– När vi gör en entreprenadbesiktning så jämför vi den nedskrivna beskrivningen med den verkliga installationen och kontrollerar så att inte elentreprenören missat något. Efter det redovisar vi eventuella avvikelser i ett förbesiktningsprotokoll, förklarar Jonas Bjuresäter, vd, Elektrotekniska Byrån.
Eftersom miljön i en badanläggning är speciell är kraven på material extra höga. Vatten med klor är aggressivt och materialet behöver vara slitstarkt.
– Vi har exempelvis varit med och rekommenderat material som ska hålla extra bra utifrån de förutsättningarna, säger Jonas.
Det är tre olika personer hos oss som besiktat Säffle simhall. En av oss har ansvarat för slutbesiktning av elinstallationerna, en annan har besiktat telesystemen, bortsett från brandlarm och utrymningslarm som en tredje person tagit hand om. Det är viktigt att all besiktning genomförs av behöriga besiktningsmän och det finns många olika delar att kontrollera.
Andreas Nilsson är besiktningsman inom brandskyddsanordningar.
– Jag har varit i simhallen i tre omgångar. Av dessa genomförde jag entreprenadbesiktning två gånger, först av brandlarmet, med fokus på installationer ovan undertak. Sedan av brandlarm och utrymningslarm i samtliga ytor. Den tredje gången var jag där som besiktningsman inom brandlarm och gjorde en leveransbesiktning av både brandlarm och utrymningslarm, berättar Andreas.
Andreas har kontrollerat att alla installationer och placeringar är utförda enligt regelverk, att materialval är godkänt enligt gällande SS-EN-standarder och att dokumentation och ritningar är levererade och stämmer med levererade produkter.
– Jag provar av samtliga sektioner i brandlarmanläggningen, samt testar av alla styrfunktioner och att brandlarm och fellarm skickas till larmmottagare, i detta fall SOS Alarm AB, tillägger Andreas.
Vi har även programmerat och driftsatt belysningen i simhallen. Det betyder att vi ställer in vilken armatur som ska lysa när, hur och på vilken ljusnivå.
– Exempelvis finns säkerhetsfunktioner som gör att belysningen tänds om brandlarmet går och att det inte går att tända upp simhallen om inte nödutgångarna är upplåsta. Jag har även programmerat ett gränssnitt som gör att vi kan skicka signaler från en touch screen i receptionen som styr hela anläggningen, förklarar Klas Persson, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.
Belysningen är programmerad med KNX, som är ett program som bygger på så kallade gruppadresser. Genom att någon trycker på en knapp skickas ett värde, till exempel 70% till en adress, exempelvis nummer 8. Om det finns en lampa som lyssnar på adress 8 så kommer den att tändas upp till 70%.
KNX är en standard som används världen över, vilket gör att det är lätt att hitta produkter. Det är även ett robust system om något går sönder eftersom det inte finns någon central dator som styr systemet.
– Då begränsas felet till de enheter som gått sönder och resten av anläggningen fortsätter att fungera, säger Klas.
– Det är extra roligt att jobba i projekt som berör många och med tanke på att över 35 procent av Säffles invånare i praktiken skulle kunna gå och bada samtidigt i simhallen känns det verkligen som något som berör, avslutar han.
Totalyta: 7819,2 kvadratmeter.
Antal bassänger: 3 bassänger plus relaxavdelning med varmpool (50 meters simbassäng, multibassäng och barnbassäng).
Antal läktarplatser: 400.
Vattenrening: Dimensionerad för upp till 3330 badande personer per dag.
Miljöklass: Miljöbyggnad guld enligt version 2.2, BBR 21.
Entreprenadform: Partneringentreprenad.
Vår beställare: Säffle kommun.
Totalentreprenör: NCC.
Elentreprenör: Assemblin.
.
Sidkarta
Karlstad
Göteborg
Stockholm
Kontakta oss