Nya Tingvalla isstadion

Nya Tingvalla isstadion är en funktionell anläggning och social mötesplats för aktiva, motionärer och åskådare inom alla typer av issport. Arenan är norra Europas största väderskyddade isyta.

Nuvarande Tingvalla isstadion byggdes 1967 och är med sina drygt 12 000 kvadratmeter en av Europas största konstfrusna isytor. Isstadion har nu med väggar och tak omvandlas från en utomhusarena till en modern inomhusarena med tre isytor – en fullstor bandyplan och två fullstora hockeyrinkar. Här finns det plats för alla typer av isidrotter som bandy, konståkning, skridsko, ishockey och allmänhetens åkning.

Hallen är 191 meter lång och 81 meter bred. Det motsvarar fem fullstora hockeyrinkar.

En 400 meter lång skridskobana kan skapas för tävlingar i isstadion om väggen mellan isytorna fälls upp.

Den fria höjden över bandyplanen till taket är 12 meter, upp till nock är det cirka 24 meter.

1500 åskådare kan stå på ståplatsläktaren längs bandyplanens långsida, och 300 stående får plats på läktaren runt hockeyrinkarna. Det finns också omklädningsrum, föreningsytor och en stor entrédel med kafé och konferenslokaler.

Anläggningens tak har försetts med 900 kvadratmeter solceller.

Ljuset i arenan är anpassat för att matcher och tävlingar ska kunna tv-sändas härifrån. Arenans armaturer ger 1100 lux, vilket är fyra gånger bättre än på den gamla utomhusarenan.

Elektrotekniska Byrån har projekterat samtliga elkraft-, el och telesystem. Vi har utfört utredningar kring högspänningsanläggningen, konstruerat ställverk och elcentraler samt upprättat samtliga modeller och bygghandlingar i Revit.  I samarbete med byggherren Karlstads kommun, övriga projektörer och entreprenörer har vi bidragit med att planera och projektera för att omvandla den anrika isstadion till den moderna inomhusarena den är idag.

 

Hela anläggningen var färdigställd hösten 2022.

 

Fakta om projektet

Projektår: 2020-2022

Kund: Assemblin El AB

Byggherre: Karlstads kommun

Totalentreprenör: NCC Construction Sverige

Projektform: Partneringentreprenad

Yta: 15 500 m2