Nya Färjestadsskolan

Färjestadsskolan är en helt ny skola med kapacitet för 750 elever och är Karlstads största skola för förskoleklass till årskurs 6. Den innehåller ett tillagningskök som kan producera 1000 portioner mat per dag.

Skolan är byggd i tre våningar, och byggnaden är uppdelad i tre skepp – två för lågstadiet och ett för mellanstadiet. Gemensamma ytor och administration är samlade på markplan.  Entréerna till skolan är uppdelade för att skapa klassrumskluster med hemvister som gör att den stora skolan upplevs som mindre och skapar en ökad trygghet och tillhörighet.

Gemensamma lokaler för slöjd, bild, media och bibliotek finns i mittendelen. Centralt i skolan återfinns också ytor för personal, skolsköterska och specialpedagoger. I entréplan i södra delen finner man produktionskök och matsal.

En fullstor idrottshall är byggd i anslutning till skolan. Hallen rymmer bland annat en mindre läktare och fyra omklädningsrum. På idrottshallens tak finns en solcellsanläggning installerad.

I skolans utemiljö har stort fokus lagts på god belysning. Gården erbjuder stora ytor för lek, en belyst bollplan samt gott om ytor för cykelparkering. Skolan har dessutom ett uteklassrum samt möjlighet till undervisning utomhus på flera andra platser.

 

Fakta om projektet

Projektår: 2019-2022

Kund: Assemblin El AB

Byggherre: Karlstads kommun

Totalentreprenör: Peab

Projektform: Partneringentreprenad

Yta: 11 000 m2