Vi ansvarar för att projektera samtliga el- och telesystem i samband med en omfattande omoch tillbyggnad av Centralsjukhuset i Karlstad. Projektet har ett starkt fokus på robusthet och säkerhet, vilket genomsyrar hela projekteringsarbetet.
Vi säkerställer att elförsörjningen är tillförlitlig och redundans har integrerats i alla kritiska system. Det innebär bland annat reservkraftslösningar och UPS-system som garanterar oavbruten drift även vid eventuella störningar i det ordinarie elnätet.
På telesidan utformar vi ett högpresterande och säkert kommunikationsnätverk för såväl vårdinterna som externa behov. Det innehåller avancerade larmsystem, IP-telefoni, medicinska kommunikationssystem och säkerhetslösningar som övervakning och passagekontroll.
Projekteringen har utförts i nära samarbete med andra discipliner för att säkerställa att alla system är integrerade och fungerar optimalt i den komplexa sjukhusmiljön. Projektet lever upp till högt ställda krav på energieffektivitet och hållbarhet, utan att kompromissa med säkerheten.
Den robusta och framtidssäkra utformningen bidrar till att sjukhuset kan fortsätta sin verksamhet under alla förhållanden, med en minimal risk för avbrott i vården.
Nya CSK ska vara klimatsmart, robust och resurseffektivt för att nå beställarens hållbarhetsmål. Att återbruka byggnadsmaterial, satsa på resurseffektiva energisystem och utforma lokaler och miljöer så att de främjar hälsan är exempel på hur projektet byggs hållbart.
På el- och telesidan görs en utredning över vad vi kan återbruka för samtliga system och lokaler som ska byggas om eller rivas. Som exempel demonterar vi gamla kallelsesystem som beställaren lagerhåller som reservdelar. Vi demonterar även kabelstegar innan hus ska rivas för att återanvända dem.
Projektet består av omfattande inventeringar, rivningsarbete och ombyggnationer av befintliga lokaler. Totalt utförs 19 ombyggnadsprojekt i entreprenaden, och rivningar sker för att ge plats åt två nya vårdbyggnader:
Mottagningshuset
Inrymmer dagvård och öppenvård med fokus på tillgänglighet.
Detta hus är först att byggas och kommer även användas som tillfälliga lokaler under renoveringar av befintliga lokaler.
Huset är Sveriges första sjukvårdsbyggnad med trästomme, i linje med Värmlands satsning på skoglig bioekonomi där trä används som det dominerande materialet i byggindustrin. Trä ett material med låg klimatpåverkan, vilket är ett viktigt steg i arbetet med att minska projektets utsläpp.
Till fasaden används 200 000 återbrukade tegelstenar.
I projektet används även betong och armering med lägre klimatpåverkan. På så sätt minskas utsläppen utan att kompromissa med hållfastheten.
Invändigt kommer spackel med lägre klimatpåverkan användas och i största möjliga mån används träpartier istället för aluminiumpartier.
Sammantaget har projektet 40 procent lägre klimatberäkning än medelvärdet för sjukhusbyggnader.
Byggnadens storlek uppgår till 14 000 m2 fördelat på 8 våningsplan.
Projektets tidplan: 2023-2027
Akuthuset
Akuthuset kommer att vara hjärtat i Nya CSK och är det absolut största huset som byggs på sjukhusområdet med en storlek om ca 90 000 kvm.
Huset samlar akuta verksamheter som behöver vara placerade nära varandra för effektivare patient- och personalflöden. Akuthuset kommer att hysa högteknologisk vård som akutmottagning, förlossning och intensivvård. På husets tak finns en helikopterplatta placerad.
Projektets tidplan: 2024-2033
Fakta om projektet
Projektår: 2022-2033
Kund: SP-gruppen
Byggherre: Region Värmland
Totalentreprenör: Skanska
Projektform: Partneringentreprenad
Yta:
Nybyggnation: 104 000 m2
Ombyggnation: 29 000 m2
Rivningar: 53 000 m2