Kontorshuset Skeppet – nödbelysningssystem kombinerat med brand- och utrymningslarm

Elektrotekniska Byrån har projekterat el, tele, kraft och högspänning till kontorshuset Skeppet i Karlstad. Huset, som ligger i Inre hamn, är unikt med en effektiv, flexibel planlösning och ett fint läge alldeles intill vattnet. Det är också en miljöbyggnad med låg energiförbrukning och som är certifierad Green Building.

Skeppet består invändigt av systemväggar som kan flyttas runt utifrån önskemål. Alla el- och teleinstallationer sitter i taket och är mycket flexibla.

– Konceptet för Skeppet är att hyresgästerna ska kunna anpassa sina lokaler efter behov. Vi har därför gjort en individuell anpassning för varje hyresgäst, till exempel när det gäller omfattning och placering av belysning, berättar Fredrik Lidén, elkonstruktör på Elektrotekniska Byrån.

Lösningen för kraft och belysning består av en så kallad flatkabelinstallation som man ansluter uttagsstavar till. Då varje uttagsstav står på en fot skapar de möjligheter att snabbt strukturera om lokalerna utifrån behov.

– Det var ett roligt projekt eftersom det var så varierat och skiljde sig från de projekt som jag vanligtvis jobbar med, säger Fredrik Lidén, elkonstruktör på Elektrotekniska Byrån.

Kombination av nödbelysningssystem tillsammans med brand- och utrymningslarm

I telesystemen som Elektrotekniska Byrån projekterat ingår fibernät, datanät, passagekontrollanläggning och ett brand- och utrymningslarm kombinerat med nödbelysningssystem.

– Kombinationen av brand- och utrymningslarm tillsammans med nödbelysning i samma system är bland de största liknande system som gjorts i Karlstad, förklarar Henrik Boss, telekonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

Hållbart och naturnära

Huset består av tre parallella kontorsskepp som förenas med två inglasade ljusgårdar. Ljusgårdarna i kombination med stora fönsterpartier skapar ett naturligt och behagligt ljus. Gavlarna mot hamnbassängen är helt glasade vilket ger en känsla av närheten till vattnet även inomhus.

Skeppet har även låg energiförbrukning och är certifierat som så kallad Green Building. Det betyder att byggnaden uppfyller kravet om att förbruka 25 procent mindre energi än vad som anges i Boverkets normer för nybyggnation. 

Fakta om projektet

Byggtid: 2015-2017.
Entreprenadform:
 Partneringentreprenad.
Uppdragsgivare: Caverion.
Byggherre: Klövern.
Yta: 22 000 kvadratmeter fördelat på kontor, en restaurang, ett café, ett gym och ett garage.
Antal våningar: 6
Arbetstimmar: Cirka 2 000 för Elektrotekniska Byrån.