Projektering av el- och telesystem

Europas tredje största inomhusarena är unik eftersom den är byggd helt i trä.

Elektrotekniska Byrån har projekterat samtliga el- och telesystem till Eva Lisa Holtz Arena, som är en anläggning helt anpassad för friidrottsverksamhet med gott om plats för samtliga grenar. Löparovalen består av sex banor och där finns även en rakbana på 100 meter. Banorna är certifierade för att kunna hålla större evenemang. Med närmare 1500 sittplatser kommer det också ges goda möjligheter att arrangera såväl SM-tävlingar som större internationella evenemang. Arenan har plats för totalt 1700 personer.

Den toppmoderna anläggningen innehåller ytor för både tävling och träning samt lokaler för möten, utbildningar och kontor.

En utmaning med att utforma idrottsanläggningar är det stora fokuset på de funktioner som idrotten kräver. Arenan är utrustad med omfattande teknik för startpistoler och tidtagning, resultatskärmar, bildvisning och ljudsystem. Stora krav har ställts på belysningen så att den är anpassad för TV-inspelningar. Belysningen är även sektionerad i olika belysningszoner med separata styrningar, vilket gör hela anläggningen energieffektiv.

På taket är 250 kvadratmeter solceller monterade som kommer bidra med energi till arenan.

Genom att bygga i trä istället för stål har 213 ton koldioxid sparats.

Arenan med namn efter 1700-talskrögaren som kallades för ”Sola i Karlstad” på grund av sitt glada humör, är byggd och förberedd för hållbarhetscertifieringen Miljöbyggnad Silver.

Fakta om projektet

Projektår: 2019-2022

Kund: Elcenter

Byggherre: Karlstads kommun

Totalentreprenör: ByggDialog

Projektform: Partneringentreprenad

Yta: 9 000 m2