Okategoriserade

Olov och Liza projekterar lagerbyggnad till Cambrex i Karlskoga

By 19 november, 2018 No Comments
Olov och Liza

Olov och Liza projekterar lagerbyggnad till Cambrex i Karlskoga

Biovetenskapsföretaget Cambrex bygger en ny lagerlokal och ett kontor i Karlskoga. Vi på Elektrotekniska Byrån projekterar lösningarna för kanalisation, kraft, belysning och tele.

Liza Sandelin och Olov Sjöberg jobbar med projekteringen till Cambrex lagerlokal. Liza gillar att projektet skiljer sig åt från hennes tidigare uppdrag.

– Det är faktiskt första gången jag projekterar en lagerbyggnad så det ger lite extra variation i vardagen. En skillnad mot exempelvis bostäder och kontor är takhöjden, som är betydligt högre i ett lager, berättar Liza.

När det är högt i tak behöver Liza bland annat ta hänsyn till längre kabellängder och anpassa konstruktionen för den sorts armaturer, närvarodetektorer och brandlarm som behövs för att allt ska fungera på bästa sätt i lokalen.

Explosionsklassat material

Eftersom Cambrex bland annat lagrar medicin som de provar behöver vi även räkna med explosionsrisken för att ta fram en säker konstruktion.

– Ett rum är EX-klassat, vilket betyder att material och utrustning ska säkras för att förebygga explosioner. Då använder vi till exempel särskilda EX-klassade armaturer, säger Liza.

Effektiva kontorsplatser med plattkablar

I kontorsdelen av byggnaden används uttagsstavar med plattkablar. Det innebär att vägguttagen sitter i en stav, som avslutas mot taket med en flexibel slang som gör att staven kan flyttas.

– Staven kan flyttas runt inom en radie av 1,5 meter från anslutningen i taket, utifrån behov av el. Det kommer att finnas en stav i varje kontorsrum, förklarar Liza.

Förutom att det blir en lättanpassad arbetsplats blir både projektering och montering effektivare med uttagsstavar.

– Även om uttagsstavar är dyrare att köpa in så blir det ett betydligt effektivare projekt eftersom vi inte behöver dra in kablar i varje vägg. Det går åt färre timmar helt enkelt, menar Liza.

Fakta om projektet

Totalentreprenör: Peab
Vår uppdragsgivare: Caverion
Yta: 2 600 kvm totalt