Elsystem som lagrar energi till nytt bostadsområde utanför Karlskrona

Elsystem som lagrar energi till nytt bostadsområde utanför Karlskrona

I Nättraby strax utanför Karlskrona byggs ett helt nytt bostadsområde där energin kommer att lagras för att sprida ut förbrukningen jämnare över året. Vi på Elektrotekniska Byrån projekterar elsystemen som ska vara extra hållbara rakt igenom. Med hjälp av en ny modullösning effektiviseras även själva byggprocessen.

I bostadsområdet Villa Fehr är miljön i fokus och här kommer det exempelvis att lagras energi med hjälp av batterier. På så vis blir elförbrukningen jämnare under hela året. Husen kommer även byggas på ett mer hållbart sätt genom ett nytt modulsystem.

– Det nya systemet vi håller på att ta fram går ut på att få ett så smidigt och effektivt arbetssätt som möjligt i bostadsbygget. Genom att skapa moduler där den mesta tekniken är färdigkopplad så kommer det gå mycket enklare att sammankoppla de olika delarna väl på plats på bygget, berättar Fredrik Lidén, elkonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

Bostäderna byggs alldeles intill Villa Fehr, en ikonisk 1800-talsvilla med vackra omgivningar. Det är ett område nära naturen och med bra förbindelser både för bil och kollektivtrafik.

Gycom är elsystemsleverantör till bygget av de nya bostadsrätterna.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar