Olov

Larm, kameraövervakning och belysning till Scandinavian Mountains Airport

Larm, kameraövervakning och belysning till Scandinavian Mountains Airport

Sälens flygplats, Scandinavian Mountains Airport, är den första flygplatsen i världen som byggs med ”remote tower”- flygledningen sitter i Sundsvall, 40 mil bort. Elektrotekniska Byrån projekterar lösningarna till bland annat kameraövervakning, inbrottslarm, brandlarm och talande utrymningslarm.

Scandinavian Mountains Airport byggs där tidigare Sälens flygplats låg och sköts på distans av en flygledning som sitter i Sundsvall. Elektrotekniska Byrån projekterar el, data- och tele, kraftförsörjning, kanalisation och belysning till terminal och garage. Till exempel inkluderar detta kameraövervakning, inbrottslarm, brandlarm, samt ett talande utrymningslarm.

Extra utmanande att beräkna dimensionering till stora ytor

– Det är lite detektivarbete. En måste tänka till extra kring dimensionering av kablar och kabelstegar när det är en så stor yta. Det kräver sin matte, men som tur är finns programmet El-vis, säger Olov Sjöberg, elkonstruktör på Elektrotekniska Byrån, som jobbar med kraft och kanalisation i projektet.

El-vis är ett program för kabeldimensionering som hjälper oss att beräkna till exempel belastningsförmåga, spänningsfall och utlösningsvillkor.

Projekteringen till flygplatsen ska vara klar till sommaren 2019.

– Jag jobbar med projekteringen under nästan ett års tid tillsammans med tre kollegor, berättar Olov.

 

Fakta om projektet

  • Byggstart: Sommaren 2018
  • Färdigställande: 2019
  • Huvudentreprenör: PEAB
  • Byggherre: Scandinavian Mountains Airport
  • Entreprenadform: Totalentreprenad
  • Omfattning: 275 meter flygplats, 750 armaturer och ett hundrum.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar