Vi försörjer en av Sveriges största skolor
med kraft

Inför höstterminen 2021 står nya Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad redo att ta emot eleverna. Vi på Elektrotekniska Byrån har projekterat alla el- och telesystem, samt ny kraftförsörjning till skolan som rymmer 2 000 elever.

Det gamla Älvkullegymnasiet i Karlstad rivs och istället har Karlstads kommun bundit ihop tre nya huskroppar med de befintliga skolbyggnaderna på Sundstagymnasiet på andra sidan vägen. Byggnaderna omfattar 21 300 kvadratmeter och skolan är en av Sveriges största.

Elektrotekniska Byrån har projekterat el- och telelösningar och kraftförsörjning. Till exempel inkluderar detta passersystem och brandlarm.

– Det har varit ett väldigt roligt projekt som har löpt på väldigt bra. Det har varit givande att få följa processen från modellskapande i datorn till att se det färdiga resultatet, på hemmaplan. Vi har arbetat med projektet i fyra år och det känns nästan lite vemodigt att det är slut nu, säger Liza Sandelin, elkraftskonstruktör, Elektrotekniska Byrån.

I det tredje höghusets bottenplan ligger skolans kök och restaurang. Eftersom det är många elever som ska få mat behövs en hel del utrustning, som ofta kräver mycket energi.

– Här har vi utfört beräkningar och kabeldimensioneringar till alla apparater, berättar Liza.

Möter framtidens behov

Här möts eleverna av campuskänsla och ett studielandskap med lärandefokus där lärare och skolledare finns nära. Det är många öppna ytor och torg för personliga möten och rum i olika storlek för att möta framtidens behov.

– Projektet har haft fokus på framtida behov, flexibilitet, energi och miljö. Skolan blev väldigt fin, och det känns bra att vi har fått vara med och skapat en skola som kan ge ge elever, pedagoger och annan personal en god arbetsmiljö under en lång tid framöver, säger Liza

De nybyggda huskropparna är byggda i ljust och mörkt tegel med inslag av cederträ. En del av yttertaket är klätt med sedumväxter. Byggnaden är klassad enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver, som ställer krav på energiförbrukning, inomhusmiljö och material.

Fakta om projektet

Huvudentreprenör: Skanska
Byggherre: Karlstads kommun
Entreprenadform: Partneringprojekt
Elentreprenör: Elcenter
Yta: 21 300 kvm
Antal elever: 2 000
Antal lärare/personal: 250
Total budget: 456 miljoner kronor
Projektår: 2017-2021

Skolan Sundsta-Älvkullegymnasiet