Okategoriserade

Rolf tror på prestigelös kommunikation och att fira segrar

By 28 april, 2021 No Comments
Rolfs egna foto av landskapet under en fjällvandring.

Rolf tror på prestigelös kommunikation och att fira segrar

 

Rolf Johnson är vår nya byggprojektledare. Han är Karlstadsgrabben som njuter av att vandra i fjällen, restaurera sitt mer än hundra år gamla hus på landet (komplett med fyra traktorer, tre höns och tupp) och framförallt brinner för att jobba med människor och förändringsarbete.

Det började med en utbildning som bygg- och anläggningsingenjör. Efter befälsutbildning i Norrland var siktet inställt mot Stockholm. Han jobbade som biträdande arbetsledare, ombudsman och gjorde kalkyler och ackordsmätningar över hela Stockholm. Familjelivet tog honom därefter tillbaka till Värmland som plan- och bygglovsingenjör och sedan projektledare och fastighetschef.

– Jag har alltid försökt att ha 10 minuter hem. Det har varit viktigt att vara nära familjen så länge barnen var små, säger Rolf. Nu är däremot hälften av barnen utflugna och tonåringarna på hemmaplan inte längre beroende av mig på samma sätt, så nu kan jag flytta fokus åt ett annat håll.

Stor erfarenhet som beställare

Fram tills 2018 jobbade Rolf för det mesta på beställarsidan.

– Jag ville utmana mig själv mer och bytte till den privata sektorn. Det är såklart en fördel att ha jobbat som beställare i offentlig verksamhet. Du skaffar dig en stor erfarenhetsbank vad gäller de kvaliteter och funktioner som erfordras och vad som kan levereras. Som beställare har jag alltid strävat efter en god kommunikation mellan alla parter, oavsett om det varit fastighetsägare, hyresgäster eller entreprenörer.

Rolf är lösningsfokuserad med en stark drivkraft och tror på den öppna dialogen som ett avgörande verktyg i alla projekt oavsett samarbetsformer.

– Prestigelös kommunikation tror jag på. Det gäller att vara lyhörd. Jag brukar säga att allt går. Hur? Ja, på något sätt. Det finns alltid bra alternativ att hitta så länge man arbetar tillsammans.

– Det är viktigt att fira segrar. Även små steg kan belönas med smörgåstårta eller att vi grillar korv efter jobbet. Det behövs inte mycket för att värna om teamkänslan. Du vet; ”Yes! Det här gjorde vi bra!”.

Familjärt och nära till beslut är ett plus

Nu senast jobbade Rolf på Sweco, där han trivdes väldigt bra och kände att han utvecklades, men saknade samtidigt möjligheten att påverka på allvar.

– Det är viktigt att göra verklighet av värdegrundsarbetet. Det är något jag gärna är med och bidrar till. Det jag gillar med Elektrotekniska Byrån är att det är nära till beslut. Chefen sitter runt hörnet på samma våningsplan. Det är en bra arbetsmetodik; ”Vi förstår varandra”. Med samma grundsyn går samarbete så mycket bättre. Det blir helt enkelt lite mer familjärt, både på företaget och för kunderna. Vi har en tro på att alla gör så gott de kan och det lägger en bra grund för att visa mod, våga och ta egna initiativ.

Breddar Elektrotekniska Byråns koncept

Hos oss kommer Rolf vara involverad lite överallt.

– Målsättningen är att vi ska kunna bredda konceptet och på så sätt få möjligheten att komma närmare slutkunden. I min roll som byggprojektledare kommer jag kunna vara delaktig i projekt hela vägen från första samtalet till dess att det övergår till förvaltningsfas . Jag kommer även att jobba som kontrollansvarig, besiktningsman, med underhållsplanering och förvaltning. Jag utgår från Karlstad men ”tillhör” Stockholmskontoret.

Drömprojektet är en fastighet med tydlig inriktning på kvalitet och detaljer, där färgval och uthålliga material har extra stor betydelse.

– Ett exempel är att du kanske inte alltid behöver byta fönster och entréparti. Det är spännande med projekt där byggnaderna inte förvanskas utan designen och det tidstypiska får behållas. De aspekterna handlar också om kvalitet och ekonomi.

Detta rimmar bra med fritiden som han spenderar med att restaurera huset, som byggdes 1907, och övriga byggnader på gården.

– Förutom mitt fotointresse, som följer mig vad jag än gör, så spelar jag gitarr, kör motorcykel och har tre höns och tupp, och pysslar som sagt med huset. Det är ett extra roligt projekt eftersom jag verkligen försöker att restaurera istället för att renovera. Och eftersom huset är såpass gammalt har det redan varit med om ett par mer eller mindre misslyckade renoveringar så utmaningen nu är att återställa huset efter bästa förmåga.

Bilden ovan är tagen av Rolf själv under en av hans fjällvandringar.