Kent Schutzer - sjöräddningssällskapet

Elprojektören som räddar liv på Vänern

Elprojektören som räddar liv på Vänern

Kent Schützer jobbar till vardags med projektering av el, kraft, belysning samt brandlarm hos Elektrotekniska byrån i Karlstad. Nu när båtsäsongen drar igång händer det också att han drar på sig den röda overallen från Sjöräddningssällskapet på Hammarö för att ge sig ut på Vänern och rädda liv. Något som han får lov att göra på sin ordinarie arbetstid.

Karlstad är en båttät stad och när sommaren närmar sig är det många som ger sig ut på sjön för att njuta av Vänerns skärgård. Men vädret kan vända snabbt till sjöss och det kan uppstå många knepiga situationer, och i värsta fall sjönöd. Då är det tryggt att Sjöräddningssällskapet, som drivs av många ideella insatser, finns. 2 200 frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut, dygnet runt, året om. Kent Schützer är en av dem.

”Jag har ett stort båtintresse och har varit med min familj på sjön sen barnsben. Därför är mitt engagemang i Sjöräddningssällskapet en självklarhet för mig. De erbjuder kamratskap bland sjöintresserade och utbildning för att lära sig ännu mer om sjölivet. Men självklart är det möjligheten och glädjen i att kunna hjälpa människor som hamnat i nöd ute på vattnet som är den största belöningen. Jag har jour var fjärde vecka och det är ju absolut svårast att hitta folk som kan rycka ut på dagen under ordinarie arbetstid. Men i och med att jag har en generös arbetsgivare har jag möjlighet att göra det”, säger Kent.

Vill gärna bidra till Sjöräddningssällskapets insatser

Det är inte alla arbetsgivare som vill släppa sina anställda till att göra saker utanför jobbet på arbetstid. Men Elektrotekniska byrån tycker att det är ett behjärtansvärt uppdrag att kunna rycka ut som livräddare på Vänern.

”Jag är också uppväxt på sjön och har varit medlem i Sjöräddningssällskapet sen 90-talet, säger Jonas Bjuresäter, VD på Elektrotekniska byrån. Sjöräddningssällskapet är en fantastisk organisation som bygger på ideella insatser. De täcker upp ute på vattnet och medverkar i över 80 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige. Sjöräddningssällskapet står för en fin samhällsnytta och hjälper till att bevara sjölivet. Det vill vi på Elektrotekniska byrån vara med och bidra till”, berättar han.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar